Je hart volgen: zo doe je dat!

Je hoort het veel om je heen: ‘volg je hart.’ Als life-coach help ik mensen bij het worden van hun beste versie. En ja, daar hoort, hoe cliché het ook klinkt, het ‘volgen van je hart’ bij. Ik zie mensen enorm groeien, dingen doen die ze nooit voor mogelijk hebben gehouden. Trouw leren zijn aan zichzelf.

Soms gaat het gepaard met een grote verandering (emigreren naar Australië), soms met verdriet (een relatie verbreken), soms heel praktisch (wél voor die baan gaan als leidinggevende of juist het tegenovergestelde: een punt zetten achter een succesvolle carrière om dat koffietentje op de hoek te runnen) en soms heel ‘klein’ (een keer niet naar dat feestje gaan).

Maar wat als je graag je hart wilt volgen, maar eigenlijk niet zo goed weet hoe dat moet?
Geloof me, je bent niet de enige! In mijn coachpraktijk tref ik veel mannen en vrouwen die geen idee hebben. In deze eerste blog leg ik je uit waarom dat soms zo moeilijk is. Maar niet onmogelijk! Je hart volgen kun je namelijk leren (echt!).

1. energie | clienten die bij me komen zijn vaak moe. Moe van alles wat ze van zichzelf moeten:
ik moet er goed uitzien, ik moet een pinterest-proof huis hebben, ik moet een goede vader/moeder zijn, ik moet fit zijn, ik moet gezond eten, ik mag geen fouten maken, ik moet carrière maken, ik mag geen nee zeggen… de lat ligt hoog. Dit brengt ons bij het volgende punt, namelijk:

2. regels | je legt de lat zo hoog voor jezelf, dat je verstrikt raakt in een web van regels. Je moet van alles. Het woordje ‘moeten’ laat zien dat de regels streng zijn. Je denkt dat de regeltjes je helpen bij het realiseren van een ‘perfect leven’ (je kunt je trouwens afvragen wat dat is, een perfect leven en of dat überhaupt wenselijk is!). Paradoxaal genoeg werken die regels juist tégen je. Regels vermenigvuldigen zichzelf namelijk. Ze zorgen ervoor dat jij je hart niet gaat volgen. Waar je vooral mee bezig bent, is met het leven volgens jouw eigen regelboekje. Gaat het niet volgens de regels, dan voel je je slecht. Je bent eigenlijk aan het overleven! Vandáár die enorme vermoeidheid waar we het bij punt 1 over hadden!

3. inzicht | oké, met die regeltjes kom je er dus niet. Met het zien van welke regels je waar hanteert (ze betreffen vaak niet alleen jezelf, maar ook anderen. Onderzoek het maar eens!) heb je de eerste stap al gezet. Dit is waar elke verandering mee begint: inzicht. En met paniek. Het kan een verwarrend gevoel geven, om te zien wat je doet én te beseffen dat dat misschien helemaal niet handig is. En juist dat gevoel is essentieel voor verandering! Het helpt je uiteindelijk je hart te volgen. In mijn volgende blog vertel ik je hoe je dat doet. Echt, het komt goed❤️

Tot volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *