YOLO | leef je beste leven

Univogue is specialist in life-en loopbaancoaching. We begeleiden cliënten met vragen van burn-out tot outplacement. Daarnaast organiseren we samen met de Bedrijfsartsengroep uit Heerenveen landelijk de cursus preventiemedewerker. Daarmee zijn we actief in twee verschillende takken van sport. Wat is de gemene deler? We voegen waarde toe.

In deze blog zoom ik in 6 stappen in op wat je zelf kunt doen om waarde toe te voegen aan je eigen leven. Zodat je het leven kunt leiden dat het beste past bij jou

1. Volg je hart
In eerdere blogs (je leest ze hier en hier) heb ik stilgestaan bij het volgen van je hart. Het komt neer op het stoppen met luisteren naar anderen (en hun verwachtingen van jou) en opnieuw leren vertrouwen op je intuïtie. Als iets niet goed aanvoelt, dan is het waarschijnlijk ook niet goed voor jou. En andersom. Voel je je er goed bij… go for it! Eigenlijk weet iedereen dus diep in zijn hart al wat het betekent om zijn hart te volgen. Eigenlijk. Maak de volgende zin maar eens af: ‘eigenlijk, als ik heel eerlijk ben… zou ik het liefst…
Dit is een simpele maar doeltreffende manier om snel te ontdekken wat je wilt. Want na het ‘eigenlijk’ volgt namelijk jouw waarde. En dat is precies waarmee je in contact moet blijven (als je een gelukkig leven wilt leiden).

2. Stop met dromen
Het is prima om te dromen, maar het is beter om wakker te worden en je droom werkelijkheid te laten worden. Schrijf jouw idealen op. Maak van lange termijn dromen, korte termijn doelstellingen. Met andere woorden: breek die droom af in behapbare brokken. De brokstukken zijn de stenen in het pad naar de toekomst. Is je droom een beroemde ballerina worden? Dan is een van die stenen het aanmelden voor balletles. Stop dus met dromen en maak het concreet.

3. Durf te kiezen
Wie onderaan begint moet eraan wennen vaak ‘nee’ te horen. Er zijn genoeg andere meisjes die  ook ballerina willen worden. En er zullen altijd meisjes zijn met net iets meer talent dan jij. Laat je niet uit het veld slaan. Op den duur verslaat de hardste werker elk ‘natuurtalent’. Wie nooit opgeeft wint uiteindelijk altijd. Zorg voor focus. Alles dat niet bijdraagt aan de droom geef je geen prioriteit meer. Durf te kiezen. Als het makkelijk was zou iedereen het doen.

4. Zet door. En door
Hard werk begint pas nadat je moe bent geworden. Niet andersom. Jouw droom heeft geen boodschap aan vermoeidheid. Als jouw droom afhangt van de vraag of je er toevallig zin in hebt, kun je het net zo goed gelijk opgeven. Het is een denkfout om te geloven dat dingen vanzelf gaan als je je hart volgt . Ieder succes is de uitkomst van een opeenstapeling van mislukkingen, afwijzingen en doorzettingsvermogen. Dat betekent dat je doorgaat waar anderen afhaken.

5. Angst voor succes
Als jij je hart volgt zul je veranderen. Dat zal alles veranderen. Bedenk dat vrienden die gekozen hebben voor een bestaan op de automatische piloot -omdat dit simpelweg makkelijker te realiseren is en op de korte termijn erg comfortabel aanvoelt- door jouw succes geconfronteerd worden met het opgeven van hun eigen dromen. Over het algemeen komt dit de sfeer niet ten goede. Dat klinkt eng. Het goede nieuws: er zullen een aantal vertrekken, maar er komen nieuwe voor in de plaats.

6. Voeg waarde toe
Dat ik dit punt als laatste beschrijf betekent niet dat je er pas mee aan de slag hoeft nadat de vorige punten in de praktijk zijn gebracht. Integendeel. Trek er vanaf dag 1 op uit. Blijf niet op je eiland zitten maar maak contact met anderen in jouw ‘ecosysteem’. Kijk goed naar wat zij nodig hebben en help waar mogelijk. Het gezegde ‘wie goed doet, goed ontmoet’ komt niet uit de lucht vallen. Voeg waarde toe, maak de wereld iedere dag een beetje mooier!❤

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *