#2 Burn-out Podcast

In de tweede aflevering van de BURN-OUT CAST staan we stil bij de vraag hoe kan het dat er steeds meer burn-outs zijn, maar de meerderheid van de Nederlanders gewoon in staat lijkt deel te nemen aan het arbeidsproces. Toch is het is GEEN TEKEN VAN GEZOND VERSTAND als je kunt overleven in een zieke omgeving. Wat bedoel ik hiermee? In onze coachingspraktijk kom ik steeds vaker cliënten tegen die twijfelen aan zichzelf. Ze hebben moeite het vol te houden op hun werk. Maar lijken de enigen die last hebben van de slechte sfeer. Of ze zijn de enigen die zich storen aan het overleg dat nergens over gaat, of het soms zinloze werk waarvan wordt gedaan alsof het ontzettend belangrijk is (ik zeg het maar even zoals het is). Ze denken dat het aan hen ligt als ze aan het eind van de week thuiskomen met een leeg gevoel, en buikpijn krijgen als ze aan maandagochtend denken. Ze kunnen eigenlijk alleen nog maar hopen op de volgende vakantie. Op lange termijn is dit de groep die burn-out gaat. Soms komen ze al eerder bij me, sommigen zijn al over het randje heen, als ik ze voor het eerst zie. Als er één ding is dat we met deze aflevering van de BURN-OUT CAST duidelijk willen maken is het dit: HET LIGT NIET AAN JOU! Er is veelvuldig onderzoek gedaan naar de invloed van ziekmakende omgevingen op het menselijk lichaam. En soms ben je gewoon het slachtoffer van een slechte werkgever. Hoe kan het dan dat mijn collega’s het wel volhouden? Dat komt omdat ze minder gevoelig zijn. Dit wil niet zeggen dat ze vroeg of laat geen problemen krijgen met het werk dat ze verrichten. Maar ze missen het lichaam dat hen op tijd waarschuwt voor de ziekmakende factoren op hun werkplek. Dit zijn niet de fysiek meetbare gevaren zoals asbest of oplosmiddelen, maar zaken als sfeer en relaties, zingeving en (gebrek aan) betekenisgeving. Maar ook het feit dat velen van ons de dag moeten doorbrengen onder TL-licht tussen saaie betonnen muren. Het heeft veel moeite gekost om de kippen uit hun legbatterijen te bevrijden, maar blijkbaar is dat ons met mensen nog niet gelukt. Is het gek dat je je niet goed voelt op je werk? Interessant weetje: kippen in legbatterijen hebben meer stress dan kippen die meer levensruimte hebben, maar weet je wat zo bijzonder is, kippen in legbatterijen leggen juist MEER eieren. Ondanks de kleine donkere ruimte waar ze ingestopt zitten. Op korte termijn kan het werken onder ziekmakende omstandigheden voor een werkgever dus best uit. Op lange termijn heb je zelf vroeg of laat zelf een groot probleem. LAAT JE DUS NIET ONZEKER MAKEN als je met een overspannen gevoel van je werk komt. Het ligt niet altijd aan jou. TWIJFEL DUS NIET AAN JEZELF. Wees blij dat jij in tegenstelling tot je collega’s juist wel over een lichaam beschikt dat jou op tijd waarschuwt dat je beter kunt vertrekken als je trouw wilt blijven aan menselijke waardigheid en persoonlijke integriteit. Laat je niet onnodig volstoppen met antidepressiva of afschepen met eindeloze hulpverleningstrajecten. Natuurlijk, soms zit er ook iets in jou en soms moet je zelf (iets) veranderen om te kunnen overleven in de maatschappij zoals die nu eenmaal is ingericht. Daarom geven we als ervaringsdeskundigen ook praktische tips&tricks. Maar ook dan: het LIGT NIET aan jou. Als het wel zo was dan kwamen er niet ieder jaar meer burn-outs bij. Leer daarom opnieuw vertrouwen op jezelf. Besef dat je zelf de sleutel tot een betere toekomst in handen hebt. En dat je (ook al voelt het nu even niet zo) blij mag zijn dat je een lichaam hebt dat jou nu dit seintje geeft. Dat het je wijst naar een plek waar jij beter tot je recht komt. Luister naar dat unieke bijzondere en gevoelige lichaam van je! Want het is tenslotte geen teken van gezond verstand dat iemand kan overleven in een zieke omgeving. Jij bent anders. Wees daar TROTS op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *